شما اینجا هستید
اجتماعی » شیراز بر مدار سومین جشنواره بین المللی چند رسانه ای میراث فرهنگی

پس از یزد و قزوین حالا جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی به فارس رسیده است و هنرمندان هنرهای مختلف صوتی و تصویری به شیراز می‌آیند تا از این دریچه، روایتگر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران پهناور باشند.

سومین جشنواره بین المللی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی ۱۵ تا ۱۸ آبان‌ماه امسال در ۱۴ بخش برگزار می‌شود که از این شمار ۱۳ بخش ملی و یک بخش بین‌المللی است؛ بخش متفاوت، جایزه شیراز به این جشنواره افزوده شده و ویژه آثاری با موضوع فارس است.

دبیر این دوره از جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی علیرضا تابش است و مدیریت بخش رادیو به علیرضا دباغ، بخش تلویزیون به محمدرضا معصوم‌زادگان، بخش موسیقی و شعر به سید حمیدرضا حسینی، بخش سینما به سیمون سیمونیان، بخش میراث دیجیتال به محمد یاری، بخش ایده و تجربه به فاطمه داوری، بخش هنرهای نمایشی به عباس غفاری، بخش عکس به میلاد بهشتی، بخش فیلمنامه به شادمهر راستین، بخش فیلم مستند به محمدرضا بهشتی منفرد، بخش فیلم کوتاه به سعید پوراسماعیلی، بخش میراث‌بانان آینده به لیلا کفاش‌زاده، بخش جایزه شیرازبه سید رسول موسوی‌نژادیان و بخش بین‌الملل به شیرین نادری سپرده شده است.

این جشنواره که از حدود سه سال گذشته با هدف معرفی میراث ملموس و ناملموس کشور کار خود را آغاز کرده، در سومین دوره، نیمه آبان ۱۴۰۳ با شعار «ایران ما میراث ما؛ میراث ما ایران ما» آغاز به کار می‌کند تا به گفته علی دارابی، معاون میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وزارت به افزایش سواد میراثی مردم، شناسایی آثار خوب و تشویق به رقابت سالم و سازنده و شناسایی استعدادهای جوان این حوزه کمک کند.

به گفته او ایران بیش از هفت هزار سال تاریخ و سابقه بیش از یک میلیون سال سکونت بشری دارد، در میان ۱۰ کشور برتر جهان در ثبت میراث ملموس و طبیعی جای دارد و یکی از پنج کشوری است بیشترین میراث ناملموس ثبت جهانی را در خود دارد.

به عقیده دارابی، اکنون جشنواره بین‌المللی چندرسانه ای میراث فرهنگی فرصتی ارزشمند برای معرفی این داشته‌ها است تا نوجوانان امروز ایران‌زمین به عنوان «میراث‌بانان آینده» گذشته خود را بشناسند، به آن افتخار کنند و به فردای کشور خود امیدوار باشند.

برپایی ۲۶ پیش رویداد

فارس از چندین ماه گذشته تکاپوی خود را برای میزبانی شایسته از جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی آغاز کرده و با فعالیت رسانه‌ای و برپایی پیش رویدادهای متعدد، کوشیده تا توجه شمار بالایی از مخاطبان را به این جشنواره جلب و آن را به تحقق هدفش نزدیک کند.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس، ۳۵ رویداد برای سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی برنامه ریزی شد که تا امروز یعنی یک هفته مانده به آغاز این رویداد بین‌المللی، ۲۶ رویداد برگزارشده است.

محمد ثابت اقلیدی گفت: در اجرای این پیش رویدادها، دستگاه‌های مختلف فارس، هم‌افزایی خوبی داشته‌اند و تقسیم‌کار میان دستگاه‌های دولتی و غیر دولتی به خوبی انجام شده است.

۲۶ پیش رویداد سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای در فارس برگزار شد که کارگاه صنایع دستی خانه شهید جمهور، کنسرت‌های تخت جمشید و نشست ناداستان احسان عبدی‌پور از پرفروغ‌ترین‌ها بود.

یکی از پرفروغ‌ترین پیش رویدادها، مردم و رسانه‌های شیراز با کمک استادکاران چیره دست با هفت رشته تخصصی صنایع دستی منبت، معرق، خاتم، قلم زنی، خراطی، نگارگری و پیکر تراشی فعال در خانه شهید جمهور آشنا شدند.

یکی دیگر از پر مخاطب‌ترین پیش رویدادهای این جشنواره کارگاه «نوشتن برای شنیدن ، ناداستان» بود که با حضور احسان عبدی‌پور، نویسنده نام آشنای کشور برگزار شد و به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس هدف از آن آشنایی علاقه‌مندان به هنر داستان‌نویسی و تولید آثار رادیویی مانند پادکست بود.

این رویداد با استقبال کم‌نظیر نوجوانان، جوانان و حتی مدرسان داستان‌نویسی روبرو شد، طوری که پیش از آغاز کارگاه، سالن سینما فرهنگ شیراز هیچ جایی برای نشستن نداشت.

کارگاه تخصصی عکاسی موزه‌ای، کارگاه‌های متعدد آموزشی صنایع دستی و هنرهای تجسمی و برپایی کنسرت در تخت جمشید از دیگر پیش رویدادهای این جشنواره بود.

جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی در پی کنگره ۱۵ هزار شهید فارس

شیراز دهم آبان ماه نیز میزبان دومین کنگره ملی ۱۵ هزار شهید استان فارس و نمایشگاه روایت اقتدار است و این رکنگره، حال و هوایی هوایی دیگر به شهر راز بخشیده است.

این همزمانی، سبب شده تا سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی نیز در چنین هوایی تنفس کند و رنگ و بوی ایثار به خود بگیرد؛ چنانکه به گفته قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، قدردانی از خانواده شهدا یکی از برنامه‌های افتتاحیه و اختتامیه جشنواره خواهد بود.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی فارس، جشنواره بین المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی، در طراحی بنرها و تبلیغات محیطی خود، توجه ویژه‌ای به کنگره ملی ۱۵ هزار شهید استان فارس دارد.

ثابت اقلیدی گفت: لوگوی کنگره ملی ۱۵ هزار شهید استان فارس نیز در بنرهای جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی به هم پرداخته‌شده و لوگوی آن بر روی این بنرها درج‌شده و این بنرها در سطح اماکن تاریخی، فرهنگی و هتل‌ها نصب می‌شوند.

هم‌افزایی همگانی برای یک میزبانی شایسته

سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی به شیراز می آید و با خود فعالان رسانه و هنرمندان پرشمار و البته نگاه مخاطبان پرشمارتری از سراسر کشور را با خود به پایتخت فرهنگ و ادب ایران می‌آورد. چنانکه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس گفت: تا کنون و در برپایی پیش رویدادهای متعدد شاهد تقسیم‌کار و هم افزایی دستگاه‌های فرهنگی بودیم و اکنون این هم افزایی بیشتر جلوه خواهد کرد.

به عقیده ثابت اقلیدی اکنون شهرداری شیراز بویژه در تبلیغات محیطی در برگزاری جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی نقش پررنگی دارد.

هدف این جشنواره بیش از هر چیز با جذب توجه و نگاه مخاطبان به آثار تولید شده محقق خواهد شد و این یعنی فضاسازی و تبلیغات محیطی در موفقیت آن اثری غیر قابل انکار دارد.

مسئولان میراث فرهنگی فارس، دبیر جشنواره و شهردار شیراز دوشنبه نشست هم اندیشی به این منظور ترتیب دادند تا تصمیمات و اقدامات طی یک هفته منتهی به برپایی این رویداد بین‌المللی در نهایت هماهنگی و کارآمدی انجام شود.

مردمی‌سازی سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی

اکنون از پوستر و بنرهای سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی در شیراز رونمایی شده و با آغاز تبلیغات محیطی، عموم مردم به این رویداد فراخوانده شده اند.

سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی، از مردم شیراز و فارس دعوت کرد تا به عنوان حامیان این رویداد فرهنگی، ه صورت داوطلبانه در برگزاری جشنواره مشارکت کنند و در برنامه‌های متنوع هنری که به این مناسبت تدارک دیده شده، نقش‌آفرینی کنند.

فرهنگ دوستان فارس نیز تا هفتم آبان‌ماه ثبت نام کردند تا داوطلبانه، به عنوان راهنمای میهمانان، امور اجرایی نشست‌ها و رویدادها، عکاسی خبری و خبرنگار و باشگاه مخاطبان در کنار این جشنواره بین‌المللی باشند.

فارس در انتظار روزهای سرشار از هنر میراثی

ثابت اقلیدی همچنین با اشاره به نقش مؤثر برگزاری رویدادها گفت: یکی از اصول موفقیت در گردشگری، برگزاری رویدادها ‌است، معرفی جاذبه‌ها با رویدادها مؤثرتر به انجام می‌رسد و جشنواره چندرسانه‌ای فرصت مطلوبی در این خصوص است.

علاوه بر بخش‌های اصلی، در حاشیه جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی چندین نمایشگاه و کارگاه نیز برپا می‌شود که هر یک فرصتی کم‌نظیر برای آشنایی با میراث ملموس و ناملموس ایران کهن به شمار می‌رود.

یکی از آنها، برپایی نمایشگاه آثار موزه‌ای تمدنی در تخت جمشید است. ثابت اقلیدی در این ارتباط گفت: آثار دوران ایلامی از سطح موزه ملی گردآوری‌شده و به موزه تخت جمشید منتقل می‌شوند و در معرض نمایش قرار خواهند گرفت.

گزیده‌ای از موزه دوره‌های تاریخی اسلامی نیز میزبان موزه حرم مطهر شاهچراغ (ع) می‌شود؛ به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس، آثار ادوار مختلف اسلامی از سطح موزه ملی گردآوری‌شده و به موزه حرم حضرت احمدبن موسی (ع) منتقل می‌شود تا در معرض دید عموم قرار گیرد.

در این میان رونمایی از سکه امام رضا (ع) در موزه حرم یکی از رویدادهای جانبی خاص سومین جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی است؛ این سکه سال ۲۰۳ هجری قمری به مناسبت ورود امام هشتم به شیراز به دستور مأمون ضرب شده است.

برپایی آثار فاخر صنایع دستی ۱۶ شهر و روستای ثبت جهانی است که همزمان با جشنواره چندرسانه ای میراث فرهنگی در شیراز برپا می‌شود.

در این نمایشگاه که از ۱۵ تا ۱۸ آبان در لابی تالار حافظ برگزار می شود، هنرمندانی و صنعتگرانی از مشهد به عنوان شهر جهانی گوهر سنگ، تبریز به عنوان شهر جهانی فرش، لاله جین به عنوان شهر جهانی سرامیک و سفال، سیرجان به عنوان شهر جهانی گلیم، روستای کل پورگان سیستان و بلوچستان به عنوان روستای جهانی سفال، مریوان کردشتان به عنوان شهر جهانی کلاش، میبد یزد به عنوان شهر جهانی زیلو، آباده فارس به عنوان شهر جهانی منبت و شیراز شهر جهانی صنایع دستی، روستای خراشاد خراسان جنوبی به عنوان شهر جهانی توربافی، زنجان به عنوان شهر جهانی ملیله، ملایر به عنوان شهر جهانی مبلمان منبت، قاسم آباد گیلان به عنوان روستای جهانی چادرشب بافی، کاشان به عنوان شهر جهانی نساجی سنتی و دزفول به عنوان شهر جهانی کپوبافی حضور می‌یابند.

دیگری، برپایی ۲۰ غرفه صنایع دستی مختص هنرمندان بومی فارس است که همزمان با جشنواره چندرسانه ای میراث فرهنگی در گذر حافظ یا آرامگاه حافظ برگزار خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس اضافه کرد: نمایش آثار برنجی قلم‌زنی سبک اصیل شیراز از دوران زندیه و قاجار و ظروف آیینی از مجموعه خصوصی مهدی جوانمردی در موزه پارس شیراز، نمایش مسکوکات تاریخی و اسلامی ضرب فارس از مجموعه خصوصی رضا قناعت‌پیشه جهرمی در موزه دلگشا، نمایش آثار انیس الدوله از مجموعه خصوصی امیر پاک‌دل در باغ‌موزه جهان‌نما و نمایش قفل‌های تاریخی از مجموعه خصوصی یوسف آذریان در موزه خط و کتابت میرزا احمد نی‌ریزی در نی‌ریز از دیگر برنامه‌های جانبی سومین جشنواره جندرسانه‌ای میراث فرهنگی است.

برپایی رویدادها، راهی میانبر برای معرفی اثرگذار جاذبه‌ها و جذب گردشگران داخلی و خارجی است تا از این رهگذر گردشگری رونق گیرد. حالا فارس پر جاذبه که در شاخه‌های گردشگری تاریخی، ادبی و فرهنگی، سلامت و مذهبی سرآمد است، این فرصت مغتنم را به دست آورده است.

اگر چه این جشنواره چندرسانه‌ای به نام میراث فرهنگی سکه خورده، اما بیش از همه چشم امید فعالان گردشگری را به رونق این صنعت پاک و درآمدزا به دنبال دارد.

خرم بید | وبسایت تحلیلی خبری شهرستان خرم بید